Dan Sv.Florijana

  • 04.05.2013.

Dan sv.Florijana, ujedno i dan hrvatskih vatrogasaca obilježava se 04. svibnja. O samom sv.Florijanu već je napisano dosta pa ćemo samo reći najbitnije, kao rimski vojnik odbio je progoniti kršćane te je zbog svojih krščanskih uvjerenja osuđen na lomaču. Ne bojeći se smrti potiče vojnike da zapale vatru govoreći  “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”, osljepljen i bačen u rijeku ipak nije zaboravljen, njegovo tijelo je dostojno pokopano, a nedaleko od groba kasnije je podignut samostan koji i danas postoji nedaleko od Linza. Hrvatski vatrogasci prihvatili su Svetog Florijana za zaštitnika krajem prošlog stoljeća po ugledu na europske vatrogasce. Cijeli tekst možete pronaći na:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sveti_Florijan .

Iako su vrata JVP Metković uvijek otvorena za sve one koji se žele pobliže upoznati sa radom vatrogasaca, dan sv. Florijana je jedinstvena prilika da se građanima, a pogotovo najmlađima pokaže i demonstrira specijalna oprema koju vatrogasci koriste u svakodnevnom radu. Zadnjih par godina u dogovoru s ravnateljima osnovnih škola Stjepana Radića http://os-sradica-metkovic.skole.hr/  i don. Mihovila Pavlinovića http://os-mpavlinovica-metkovic.skole.hr/ jedan školski sat provedemo s onima koji su u nesrećama najugroženiji, sa djecom, predstavljajući im vatrogasce kao ljude koji su im uvijek i u bilo kojoj situaciji spremni i mogu pomoći. Kroz razgovor i odgovarajući na pitanja učimo djecu kako se ponašati u slučaju požara, pada, blokiranog dizala i slično. Iako djeca ponekad pokažu veću dozu snalažljivosti od odraslih, ipak je najbitnije da znaju kako je vatrogasac osoba prema kojoj treba ići u slučaju nezgode i čije upute treba slušati. Bitno je i da djeca zapamte da se broj 193 ne smije zloupotrebljavati, te da postoji 24 satno dežurstvo koje spremno u najkraćem vremenskom roku reagira na poziv. Drago nam je da nailazimo na pozitivne reakcije ne samo djece, već i roditelja koji su prepoznali naš rad jer nam je briga za ljudske živote i sigurnost na prvom mjestu.

U viježbi su sudjelovali djelatnici JVP Metković te članovi DVD Metković, a kako je sve to izgledalo možete pogledati na našim fotografijama i pronaći na stranici grada Metkovića http://www.metkovic.hr/vijest.asp?vijest=5207 .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA