Što smo radili 2014 godine

  • 06.01.2015.

Kraj svake godine je vrijeme da se podvuče crta na proteklo razdoblje i predoči onima koji nas „nose“ na leđima, dakle našim građanima, informacije o djelovanju JVP Metković. Naša ustanova je proteklu godinu obavljala svoje redovne poslove koji proizlaze iz Zakona o vatrogastvu, te smo u smislu toga imali 114 intervencija i sve su odrađene besprijekorno na najvišoj profesionalnoj razini. Na tu činjenicu je posebno utjecala činjenica da postrojbu sada prati njezin osnivač Grad Metković, koji dodatno plaća 6 vatrogasaca iznad minimalnih standarda. To je dovelo do toga da sada JVP Metković po smjenama ima ukupno 20 vatrogasaca koji konačno rade u zadovoljavajućim formacijama prilikom obavljanja intervencija.
Jvp Metković trenutno ima 13 vozila koja su sva uredno registrirana i ispravna.Vatrogasci su opremljeni svom potrebnom zaštitnom opremom čime smo podigli sigurnost vatrogasaca na višu razinu.Ne možemo, a da se ne pohvalimo i kupnjom posve novih vatrogasnih intervencijskih odijela Bristol Xflex PBI Matrix, koja su u svijetu vatrogasnih odijela sam svijetski vrh, a i cijena im govori sama za sebekoja se kreće od 10 – 15 tisuća kuna po odijelu ovisno o materijalu od kojeg su šivana.Treba naglasiti da se odijela šivaju po mjeri u Engleskoj, tako da ni tu nema mogućnosti da kupite nešto sa skladišta što stoji godinama. U svakom slučaju za svakog interventnog vatrogasca velik korak naprijed.
Kada uzmemo financijsko poslovanje JVP Metković, s današnjim danom možemo ustvrditi da ustanova ima „0“ kuna dugovanja prema dobavljačima i uredno posluje. JVP Metković i njezini vatrogasci pored redovne djelatnosti vrše razne uslužne djelatnosti iz kojih  velikim djelom samofinanciraju vlastite potrebe , .npr. servisiranje vatrogasnih aparata, prijevoz pitke vode, usluge pilanja i slično. Stoga ovim putem zahvaljujemo svim korisnicima naših usluga, jer korištenjem istih građani u suštini financiraju svoju sigurnost, jer je zakonom uređeno da se zarađeni novci ne mogu koristiti za plaće, već isključivo za materijalne troškove i investicijsku gradnju, nabavku nove vatrogasne opreme i slično.
Nije na odmet spomenuti da su vatrogasci na usluzi svome osnivaču Gradu Metkoviću prilikom svih aktivnosti kojima je grad inicijator ( kulturne priredbe, kićenje grada,pilanje stabala,) u smislu logistike pri poslovima za koje trebaju dodatne vještine, a koje upravo imaju vatrogasci JVP Metković.
Sve u svemu, neću pretjerati kad ustvrdim da je ovo jedna od naproduktivnijih godina u radu postrojbe, te se nadam da će tako ostati i u novoj 2015 –toj godini.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković
Nikica Zovko

bristol odijelo

KLIKNI NA SLIKU ZA UVEĆANJE – NOVA VATROGASNA ODIJELA