Savjeti




Morate znati

 

U razdoblju od 01.06.-31.10. zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru u bilo kojem obliku.

Paljenje na otvorenom prostoru na našem području dozvoljeno je u razdoblju od 01.11. – 30.05. tekuće godine uz obvezno odobrenje Javne vatrogasne postrojbe pod uvjetima :

1.       Da se osiguraju osnovna sredstva za gašenje (grablje,lopata,kanta s vodom i sl.)
2.      Da se paljenje ne vrši noću
3.      Da se paljenje ne vrši po vjetru
4.      Da se vrši paljenje gorivog materijala u manjim količinam
5.      Da se ostaje uz garište do potpunog gašenja vatre

 Uz gore ispunjene uvjete operativni dežurni izdati će dozvolu za paljenje na otvorenom prostoru uz uzimanje osobnih podataka o mjestu i vremenu paljenja,te identitetu osobe koja pali i isto će uvesti u evidenciju.  

 

Požar u kuhinji

VatraUKuhinji1
VatraUKuhinji2

U obiteljskoj kući najopasnije mjesto za izbijanje požara je kuhinja. Bilo bi idealno kad bi svaka obiteljska kuća u kuhinji ili u blizini imala vatrogasni aparat. No ako ga nema dobro je znati nekoliko stvari:

1.      U kuhinji najčešće dolazi do zapaljenja ulja i masti u tavama i na napama
2.      Redovno mijenjajte filtere na napama i često ih čistite od naslaga masnoća
3.      Plin se uvijek zatvara na boci, ne na štednjaku
4.      U slučaju da osjetite miris plina ne dirajte prekidač od svjetla,niti išta drugo što bi moglo izazvati iskru. Najprije napravite promaju i dobro prozračite,tek onda tražite uzrok curenja plina.
5.      Redovno,najmanje jednom u tri godine promijenite plinsko crijevo od boce do štednjaka.
6.      Curenja plina provjeravajte sapunicom nikako upaljačem
7.      U slučaju požara nemojte paničariti
8.      Manje požare nastale na štednjaku možete lako izgasiti pokrivanjem sa vlažnim kuhinjskim krpama
9.      Ne poljevajte tave sa vrućim ili gorućim uljem vodom – masti, ulja i voda se ne podnose
10.    Ako požar ne uspijete odmah izgasiti napuštajte bez odgađanja prostoriju i zovite vatrogasce na 193.
11.     Pri izlasku iz kuće oborite osigurače od struje – ako je to moguće.



Požar Dimnjaka


DimnjakVatra2
Chimmney on fire with smoke coming out.

Ložište je uvijek potencijalni izvor požara u obiteljskoj kući,pa evo par savjeta kako smanjiti rizike od nastanka požara i kako se ponašati ako požar nastane:

1.      Redovno, a najmanje jednom godišnje prije sezone loženja angažirajte dimnjačara da Vam očisti dimnjak
2.      Ovlašteni dimnjačar dužan Vam je dati potvrdu o ispravnosti dimnjaka.
3.      U slučaju požara u dimnjaku nikako ne gasite dimnjak vodom, postoji mogućnost od eksplozije
4.      Ako se radi o manjem dimnjaku moguće je ugušiti požar na način da se otvori dimnjaka začepe krpama natopljenim octom.
5.      U slučaju intervencije vatrogasaca požar dimnjaka bit će ugašen pomoću vatrogasnih aparata,što je dosta „prljava“ metoda i zadati će domaćici jako puno posla u čišćenju nakon intervencije.
6.      Prah korišten pri gašenju nije otrovan i čisti se isključivo suhim načinom, nikako vodom.
7.      Nakon požara u dimnjaku obvezno zovite dimnjačara da Vam ponovo osposobi dimnjak.